http://www.craciunonline.ro/wp-content/uploads/2012/12/reteta-Cuib-de-viespi.jpg

Cuib de viespi

Ingrediente:

400 gr faina alba
40 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie uscata (8 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua (la temperatura camerei)
60 gr un topit
80 ml lapte (caldut)
60 ml apa (calduta)

Umplutura

100 gr zahar
150 gr unt
100 gr nuca macinata
scortisoara (optional)

Sirop

150 ml apa
100 gr zahar

Preparare

  1. Se amesteca faina cu zaharul si sarea.
  2. Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.
  3. In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  4. Pentru umplutura se freaca untul cu zaharul. Se macina nuca.
  5. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se intinde apoi foaie de 30 cm x 50 cm.
  6. Se unge foaia cu untul frecat cu zahar. Se presara deasupra nuca. Daca doriti puteti presara putina scortisoara macinata sau/si o mana de stafide inmuiate in apa calduta/rom.
  7. Se ruleaza foaia pe latura mare. Se taie felii de cca 3 cm.
  8. Se aseaza feliile intr-o tava rotunda (cu pereti detasabili) de 26 cm diametru. Asezati-le la distanta unele de altele sa aiba loc sa creasca.
    * eu am facut doar 1/2 portie de aluat, asa ca am folosit o tava mai mica, de 20 cm diametru
  9. Bagati tava intr-o punga de plastic si lasati la crescut 30-40 minute.
  10. Dati tava la cuptor la 180C pentru 20 minute.
  11. Pregatiti siropul: fierbeti apa cu zaharul la foc mediu pana zaharul se topeste.
  12. Dupa 20 minute, scoateti tava din cuptor si cu o pensula de silicon ungeti cuiburile cu siropul fierbinte. Dati tava iar la cuptor pentru inca 15 minute. Scoateti-o iar si ungeti inca o data cu sirop. Mai lasati 5 minute la copt.